JSF bestaat uit:

Sicko Hoogterp

Sicko Hoogterp

DADGAD Gitaar, Gitaar, Basgitaar, Mandoline, Spoons en Zang

Sinds 2017 maakt Sicko deel uit van JSF. Daarmee is hij na lange tijd via allerlei muzikale omzwervingen (‘by Dokkum om’) terug bij zijn roots: fijnbesnaarde folk. Op jonge leeftijd verruilt Sicko de saxofoon voor de gitaar. Spoedig maakt hij furore met folkgroep Grimbeert, gevolgd door een niet minder ‘rûge perioade’ als zanger/leadgitarist in diverse (Fryske) rockbands. De Gibson Les Paul en Fender Stratocaster maken naderhand plaats voor piano en schilderpenseel. Maar de liefde voor akoestische (folk)muziek is altijd gebleven. ,Bij JSF ben ik muzikaal thuis gekomen.’

Nico de Koning

Nico de Koning

Viool, Altviool, Gitaar, Basgitaar, Mandoline en Cajon

Bij Nico zat het muziek maken er al vroeg in. Als koorknaap bij de Mattheus Passion, raakte hij al in vervoering van de cello.  Thuis ontbraken de financiële middelen voor zo’n kostbaar instrument, dus werd het pas in de pubertijd een gitaar om de Beatles en The Stones te imiteren. Op latere leeftijd kwam de viool op zijn pad, waarmee ook de belangstelling voor Balkan, Klezmer en Ierse muziek werd gewekt. Nico is van huis uit docent en geeft ook vioollessen en lessen Algemene Muzikale Vorming.

Sebastian Meijer

Sebastian Meijer

Viool, Altviool, Zang, Percussie, Basgitaar

De Benjamin van de groep; Sebastian (Bas), is een geval apart. Deze getalenteerde muzikant is geboren in Zimbabwe en is nog net niet met een viool onder zijn kin uit de baarmoeder gekropen. Er zijn foto’s en filmmateriaal van hem, slechts 4 jaar oud, met een viool in zijn handen. Noem een liedje of melodie dat hij heeft gehoord en hij speelt het! Bovendien kan Bas niet onverdienstelijk piano, gitaar en percussie spelen en zingt hij steevast de harmonieën.

Menno Schilstra

Menno Schilstra

Zang, Gitaar, Basgitaar, Bouzouki, Stompbox, Mondharmonica en Whistles.

De eerste kennismaking met muziek voor Menno was de mondharmonica, meegenomen van een schooltripje naar Schiermonnikoog. Een paar jaar later werd zijn interesse gewekt door een keyboard en leerde hij daarop eigenhandig liedjes spelen. Toch bleef er iets knagen en via de blues muziek werd uiteindelijk voor gitaar en zang gekozen. Door de interesse in Ierse muziek en vooral het geluid van de uillean pipes (Ierse doedelzak), kwam daar tinwhistle en low whistle bij en basgitaar. Menno is ook de technische man van het gezelschap.

Hoe is JSF ontstaan?

De Joint String Friends (JSF) is in 2008 ontstaan uit een Iers muziekgezelschap van acht muzikanten. Wat betreft de logistiek, was het lastig om dit grote gezelschap bij elkaar te houden, i.v.m verhuizingen van groepsleden en andere drukke bezigheden zoals studie en werk. Er was echter bij een aantal muzikanten wel de behoefte aan het spelen van muziek en al gauw vormde zich een ‘harde kern’. Wekelijks repeteren met veel lol, plus een aantal optredens in het verschiet, maakte dat er zowel vriendschap ontstond tussen de vier mannen als een divers muziek repertoire.

De naam is een knipoog naar de Joint Strike Fighter (JSF) die veelvuldig in het nieuws was. Krantenkoppen met ‘JSF maakt veel herrie’ zijn in dit kader erg grappig. Bovendien is de naam een verwijzing naar de bandleden zelf, omdat ze verenigd zijn door de meerdere snaarinstrumenten die ze spelen en de onderlinge vriendschap.

Dat de vriendschap zich niet alleen in de muziek beperkt, blijkt uit de diverse zeil- en vaartochten, festivalbezoeken en ook een veel besproken dagtripje naar Düsseldorf en Keulen. Het plan was om een basgitaar te gaan bekijken en misschien te kopen. Het hoogtepunt van dit reuze-gezellige tripje was een bezoek aan de kerstmarkt in Keulen (we waren er per slot van rekening toch…) met glühwein en een warme hap, voordat we weer huiswaarts konden keren.